(dit is geen clickbait)
In het Dagblad van het Noorden van 24 november 2022 staat een interessante bijdrage van onze fractievoorzitter. Zie hieronder het hele artikel:
Onnodige tariefsverhoging bij waterschap
Het waterschap Noorderzijlvest stelt morgen de belastingtarieven voor 2023 vast voor huurders, woningeigenaren, boeren en bedrijven. De belasting gaat, als het aan het waterschap ligt, tussen de 9 en 10 procent omhoog. Die tariefsverhoging is onnodig fors. Zo verhoogt buurtwaterschap Hunze en Aa’s de belastingtarieven met minder dan 3 procent.
Uiteraard heeft ook het waterschap te maken met flink stijgende kosten voor bijvoorbeeld materialen en energie, maar het getuigt van weinig maatschappelijk besef om de volledige stijging op de belastingbetaler af te wentelen. De belasting voor meerpersoonshuishoudens met een eigen woning is bij Noorderzijlvest nu al het hoogst van heel Nederland. Juist in deze tijd zou het waterschap er alles aan moeten doen om de kosten te beperken en de tariefstijging te dempen. Het waterschap heeft hier verschillende mogelijkheden voor. Het meest voor de hand liggend is om, bijvoorbeeld door middel van een fusie, veel intensiever met andere partijen samen te werken.
Op nog geen 30 kilometer afstand van het hoofdkantoor van waterschap Noorderzijlvest staat immers nóg een hoofdkantoor van een waterschap. Dat van Hunze en Aa’s in Veendam. Deze twee waterschappen behoren tot de kleinste van alle 21 waterschappen van Nederland, liggen dicht bij elkaar, maar hebben bijvoorbeeld wel twee directeuren, twee besturen, twee afdelingen personeelszaken, ict en communicatie. Terwijl de werkzaamheden en taken van deze waterschappen nagenoeg hetzelfde zijn. In dit geval kan een fusie goed voor lagere overheadkosten zorgen.
Daarnaast maakt een fusie de waterschappen sterker ten opzichte van andere partijen en aantrekkelijker voor personeel. Maar zelfs een onderzoek naar de mogelijke voor- of nadelen van een fusie stuit op weerstand. Ik roep de beide waterschappen op om snel met elkaar in gesprek te gaan.
Mochten gesprekken niets opleveren, dan moeten de verantwoordelijke provincies in actie komen. Het doel moet immers zijn om, met behoud van kwaliteit, de kosten zo laag mogelijk te houden.
Een fusie is niet in een jaar afgerond. Maar als dit proces een paar jaar geleden was ingezet, hadden we nu van lagere belastingtarieven geprofiteerd.
Bernd de Nijs is lijsttrekker van waterschapspartij Betaalbaar Water