Niet alleen heeft waterschap Noorderzijlvest belastingtarieven die horen tot de hoogste van heel Nederland, ook de schuld van het kleine waterschap is hoog en stijgende. Uit het jaarplan (bladzijde 39) van het waterschap blijkt dat de schuld op 31 december 2023 meer dan een kwart miljard Euro zal zijn. Dit bedrag loopt de jaren erna op naar boven de € 300 miljoen. De te verwachten ontvangen belastingen gaan ook omhoog, maar minder hard. De schuldquote, dat is de schuld gedeeld door de inkomsten, is ruim boven de 300 procent en stijgt. Daardoor moet er steeds meer van het geld dat bij het waterschap binnenkomt naar rente en aflossing gaan. Een verklaring waarom de schuldquote zoveel hoger is dan het gemiddelde, staat niet in het jaarplan vermeld. Zo had waterschap Hunze en Aa’s in 2021 een schuldquote van rond de 200 procent.
Daarbij komt dat de afgelopen jaren de rente laag was, gemiddeld rond de 1,5 procent. Maar de rentepercentages lijken te gaan stijgen. Dit leidt uiteindelijk tot hogere rentebetalingen.
Betaalbaar Water zegt hierover: “Een schuld van ruim 300 procent van de inkomsten is erg hoog. De overheid houdt een norm aan van 60 procent. Nu is het wel zo dat waterschappen grote investeringen moeten doen. Dijken, bijvoorbeeld, kosten veel geld, en gaan lang mee. Het is daarom logisch dat de schuldquote hoger is dan bij andere overheden. Dus het zou niet eerlijk zijn om de schuldquote te vergelijken met die andere overheden. Er is op dit moment echter geen grens. Waterschappen kunnen net zo veel lenen als ze willen. Maar wie lost die schulden af?
Door het bestuur van Noorderzijlvest is een aantal jaar geleden een plafond afgesproken van 250 miljoen Euro. Het leek logisch dat als het plafond in zicht kwam, voorgenomen investeringen zouden worden heroverwogen, afgesteld of uitgesteld. Hoewel dit gedeeltelijk is gebeurd, heeft men ook botweg het plafond verhoogd naar 300 miljoen Euro. Dat is gebracht als tijdelijke maatregel. En nu zien we dat Noorderzijlvest al volgend jaar de grens van 300 miljoen Euro wil doorbreken. Het waterschap voorspelt zelfs een schuld van € 370 miljoen Euro in 2026. En zo gaat het jaar op jaar door.”
Betaalbaar Water vindt het onacceptabel dat problemen naar de toekomst wordt geschoven en dat het waterschap geen visie heeft op het verlagen van de schulden. Als het waterschap niet zelf iets aan deze onhoudbare situatie wil doen, moet de provincie ingrijpen, vindt de partij.