Het waterschapsbestuur bestaat uit 23 zetels. Elke vier jaar worden er (nieuwe) bestuurders gekozen. Dat gaat net zoals bij bijvoorbeeld de gemeente of het Rijk: je kunt stemmen op de kandidaat van je keuze; degene waarvan jij denkt dat hij/zij jou het beste vertegenwoordigt in het waterschap. Echter, zeven zetels van die 23 worden van te voren gratis weggegeven aan boeren (vier zetels), bedrijven (twee zetels) en natuurorganisaties (een zetel). Dit zijn de zogenaamde geborgde zetels. Zonder democratische legitimatie worden die zetels weggegeven met tot gevolg dat kosten die veroorzaakt worden door boeren, natuurorganisaties en bedrijven op het bordje van huurders en woningeigenaren gelegd worden. Vanuit historisch oogpunt, toen klimaatverandering nog geen rol speelde en bijvoorbeeld boeren naar rato bijdroegen aan de belastingen, waren geborgde zetels wellicht te verdedigen. Een commissie die op verzoek van de Tweede Kamer is ingesteld komt echter tot de conclusie dat geborgde zetels niet meer van deze tijd zijn en adviseert om ze af te schaffen.
Betaalbaar Water is blij met het advies van de commissie. Afschaffen van de geborgde zetels zal er toe leiden dat bij belangrijke beslissingen het belang van huurders en woningeigenaren meer naar voren komt, wat zal leiden tot een waterschap dat meer op de gehele samenleving is gericht. Daarnaast zal er sprake zijn van een eerlijkere verdeling van lasten en lusten.
Het betreft echter een advies. Lobbygroepen zullen nu aan de slag gaan om de Tweede Kamer te bewerken het advies vooral te negeren en alles bij het oude te laten. Wij hopen dat de Tweede Kamer deze keer wel oog heeft voor de belangrijke taken waar het waterschap voor staat en lobbybelangen verstandig kan afwegen. Wij zullen de Tweede Kamer wijzen op het belang van een democratisch waterschap.