Betrekking hebbend op de vergadering van 26 augustus. Maatregelen KRW, Paterswoldsemeer en Lauwersmeer.
Vraag 1
“In de oplegnotitie bij agendapunt 6, blz. 3, staat dat het AB de komende jaren via programmering en kredietverlening kan sturen op uitgaven. Betekent dit dat het AB, als het nu met dit voorstel instemt, en bijvoorbeeld een bepaalde maatregel erg duur blijkt uit te vallen, het AB kan besluiten de maatregel niet uit te voeren?”
Antwoord 1
Ja, dat klopt. Maar de kosten alleen mogen vanuit de KRW niet het argument zijn om een maatregel niet uit te voeren; effectiviteit, maatschappelijke en technische haalbaarheid wel.
Vraag 2
“In bijlage 1, de “Notitie Kaderrichtlijn Water Planperiode 2022 – 2027 Waterschap Noorderzijlvest” staat op pagina 6 vermeld: “De Europese Kaderrichtlijn Water 1 is gericht op de bescherming van oppervlakte- en grondwater en heeft als doel dat in 2027 een goede toestand van de waterkwaliteit is bereikt in alle KRW- waterlichamen. … De provincies zijn verantwoordelijk voor het grondwater… “ Houdt dit in dat Noorderzijlvest in het kader van KRW geen acties op grondwater hoeft te nemen? Welke verantwoordelijkheid heeft het waterschap Noorderzijlvest op de bescherming van het grondwater?”
Antwoord 2
Klopt, wij nemen maatregelen om het oppervlaktewater te laten voldoen aan de doelen die hiervoor gesteld zijn. De provincie doet dit voor het grondwater.
Vraag 3
“In bijlage 1, de “Notitie Kaderrichtlijn Water Planperiode 2022 – 2027 Waterschap Noorderzijlvest”, tabel 4 staan de geschatte kosten van het maatregelenpakket opgenomen. De kosten worden voor Noorderzijlvest op 25,3 miljoen Euro geschat. Klopt het dat in dit bedrag niet de beheer- en onderhoudskosten zijn verdisconteerd? Zo ja, kunt u een schatting maken van de jaarlijkse kosten aan beheer en onderhoud?”
Antwoord 3
De kosten voor beheer en onderhoud zitten er in de meeste gevallen niet bij in. Kosten beheer en onderhoud zouden bij de desbetreffende afdeling opgevraagd kunnen worden. Maar voor een beheermaatregel zoals stroombaanmaaien, zijn de opgevoerde kosten in overleg met Beheer en Onderhoud opgesteld en vertegenwoordigen ze de beheerkosten.
Vraag 4
“Een van de maatregelen voor het Lauwersmeer is het herstellen van de open verbinding met de Waddenzee (blz. 78 van bijlage 1). Dit leidt, nemen wij aan, tot een hoger zoutgehalte van het water. Levert dit geen problemen op voor (aangrenzende) landbouw?”
Antwoord 4
Het ecologisch streefbeeld vanuit de KRW voor het Lauwersmeer vraagt om een meer open verbinding met de Waddenzee dan nu het geval is. Een meer open verbinding zal resulteren in meer indringing van zoutwater. Om ervoor te zorgen dat dit niet leidt tot problemen voor gebruiksfuncties, wordt vroegtijdig het gesprek met het gebied aangegaan. Daaruit moet duidelijk worden in hoeverre een meer open verbinding tussen het Lauwersmeer en Waddenzee maatschappelijk mogelijk is. Overigens is in Bijlage 3 van de Notitie KRW beschreven dat de doelen voor het zoutgehalte van het Lauwersmeer naar lagere waarden zijn aangepast. De huidige doelen passen niet bij het zwak brakke watertype en lijken niet haalbaar.