Vraag: De portefeuillehouder zegt toe dat er een schriftelijke toelichting zal volgen op de vraag van de fractie Betaalbaar Water naar de relatie tussen de aanleg van de compartimentsstuwen Hoendiep en de damwanden in het Hoendiep.
Antwoord: Beide projecten (compartimentering en damwanden) liggen in het Hoendiep en hebben dus veel raakvlakken, daarbij is de opgave eind 2020 gereed . Vanwege deze relaties is ervoor gekozen om ze gelijktijdig voor te bereiden en in uitvoering te brengen.
Dit geeft voordelen in voorbereiding en uitvoering:
– financiële voordelen waar combineren van werkzaamheden mogelijk is;
– beperken van overlast voor de omgeving omdat de werkzaamheden gelijktijdig worden uitgevoerd;
– voorkomen van onduidelijkheid voor de bewoners doordat er één aanspreekpunt is vanuit de gebiedsinrichting Zuidelijk Westerkwartier.
Beide projecten zijn een opgave vanuit het programma Droge Voeten 2050 , waarbij de compartimentering ervoor zorgt dat het water daadwerkelijk vastgehouden kan worden in het Zuidelijk Westerkwartier en de opgave damwanden ervoor zorgt om veiligheid te bieden in en situatie MHW (maatgevend hoogwater).
Vraag: Hoeveel bruggen met een monumentale status heeft NZV
Antwoord: Er zijn 11 bruggen met een monumentale status. Dit zijn
• Zuidema’s klap (Rijksmonument) – wordt in 2020 gerestaureerd
• Kommerzijl (gemeentelijk monument) – 2015 gerestaureerd
• Henduurstil (RM) – nog niet gerestaureerd
• Kruisstedeklap (RM) – 2019 gerestaureerd
• Waarhuistil (RM) – nog niet gerestaureerd
• Kokersluistil (RM) – nog niet gerestaureerd
• Nieuwetil (RM) – nog niet gerestaureerd
• Bieuwketil (RM) – nog niet gerestaureerd
• Schaphalsterzijlbrug (RM) – 2004 gerestaureerd
• Menkeweersterloopbrug (RM) – 2015 gerestaureerd
• Steentil (RM) – 2009 gerestaureerd
In de periode 2019-2023 worden naar verwachting vijf bruggen (waaronder Zuidema’s Klap) aangepakt
Vraag: N.a.v. een vraag van de fractie Betaalbaar wordt schriftelijk verduidelijkt wat er gebeurt met de status van percelen grond als bijvoorbeeld windmolens of zonnecellen worden geplaatst waardoor die grond niet meer voor landbouw kan worden gebruikt. Of als een woningeigenaar met een grote tuin een windmolen of zonnecellen in de tuin plaatst? Kan het zijn dat dan de categorie verandert?
Antwoord: Gemeenten zien windmolens en zonnepanelen in principe als gebouwde objecten, ook de parken. Bij de objectafbakening en waardering van het object wordt de ondergrond en overige dienstbaar ongebouwd hier aan toegekend of mee getaxeerd door de gemeente. Windmolens zijn onroerende zaken en daarom kunnen deze worden voorzien vaneen WOZ waarde. Voor de waterschapsbelasting worden ze alleen aangeslagen als gebouwd indien de gemeente ze ook daadwerkelijk heeft aangeleverd als gebouwd object. Alle oppervlakte wat is toegekend of is mee getaxeerd wordt dan niet meer aangeslagen als ongebouwd maar als gebouwd (dit zit dan bij de waarde in, net als woningen ed.).